İSPİH Desteği Nedir, Kimler Nasıl Yararlanabilir?
(06.09.2024)
İSPİH desteği (ilave sigorta primi işveren hissesi desteği), 19/6/2021 ve sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına...

İSPİH desteği (ilave sigorta primi işveren hissesi desteği), 19/6/2021 ve sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapmış oldukları müracaatlara istinaden yatırım teşvik belgesi almış ve 5510 sayılı Kanunun Ek-2. maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanmış olan işverenlerin, destekten yararlanma süresinin sona ermesinin ardından destek kapsamında bildirdikleri kadın sigortalılar ile 18-25 yaş aralığındaki erkek sigortalıların her 360 günlük prim gün sayısına karşılık verilecek ilave bir aylık sigorta primi işveren hissesi desteğini ifade etmektedir.

İSPİH desteğinden, yatırım teşvik belgesi bulunmayan işyerleri ile yatırım teşvik belgesi müracaatını 18/6/2021 ve öncesinde yapmış işyerleri yararlanamayacağı gibi Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamındaki yatırımlar da İSPİH desteği kapsamında yer almamaktadır.

Destekten yararlanmak için yapılacak müracaat

İSPİH desteğinden yararlanabilmek için 5510 sayılı Kanunun Ek-2. maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanma süresinin sona ermesinin ardından, 3 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulması gerekmektedir.

Destekten yararlanma şartları

  • İSPİH desteğinden yararlanabilmek için, 5510/Ek-2. maddede yer alan sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanma süresinin sona ermiş olması gerekir.
  • İSPİH desteğinden 5510/Ek-2. maddede yer alan sigorta primi işveren hissesi desteğinden 360 prim gün sayısı ve üzerinde yararlanılmış kadın ve genç işçilerden dolayı yararlanılması mümkündür.
  • 5510/Ek-2. madde uyarınca sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılmış genç işçiler belirlenirken, her bir ayın ilk günü itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından gün almamış erkek sigortalılar dikkate alınacaktır.
  • Destek kapsamına giren kadın ve genç sigortalıların her 360 gününe karşılık ilave bir aylık destek verilecektir.
  • Destekten faydalanılacak kişi sayısının hesaplanmasına esas çalışanlar ile destekten faydalanılan çalışanların aynı kişiler olması şartı aranılmamaktadır.
  • İSPİH desteğinden yararlanılacak olan genç işçilerin destekten faydalanılan her bir ayın ilk günü itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından gün almamış olması gerekir.
  • İSPİH desteği kapsamında bildirilecek sigortalıların teşvik belgesinde kayıtlı mevcut sigortalı sayısına ilave olma şartı aranılmamaktadır.
  • 5510/Ek-2. madde kapsamında yararlanılmış prim teşviki ile İSPİH desteğinin toplamı, teşvik belgesinde kayıtlı azami prim tutarını aşamayacaktır. Azami prim tutarı kadar teşvikten yararlanmış ise ilave destek süresi olsa bile kalan ilave sürede destekten yararlanılması mümkün değildir.

Destekten yararlanılmaya başlanılacak tarih

İSPİH desteğinden SGK’ya yapılan başvuru tarihi; ayın 1’i ila 20 si arasında ise bir önceki aydan başlanılarak, 21’i ila sonu arasında ise başvuru tarihinden önceki aydan başlanılarak yararlanılabilecektir. Diğer taraftan, İSPİH desteğinden yararlanılması noktasında gerekli yazılımların tamamlanmasının yanı sıra usul ve esasların da belirlenmesi gerektiğinden konuyla ilgili SGK tarafından yapılacak açıklamanın beklenmesi icap etmektedir.

Yararlanılacak destek tutarı

Kapsama gire sigortalıların öncelikle prime esas kazanç üst sınırına kadar olan kazançlarının % 5 ine isabet eden tutar kadar beş puanlık prim indiriminden, brüt asgari ücrete kadar olan kazançların %15,75’ine kadar olan tutar kadar İSPİH desteğinden yararlanılabilecektir.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞAN
İŞÇİLERİN GEÇİCİ İŞ
GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNDEN
YARARLANMA ŞARTLARI

Bir firmada her haftanın pazartesi ve salı günleri çalışıyorum. Çalışmadığım çarşamba ila pazar günlerinde istirahat raporu aldığımda rapor parası alabilir miyim, ne yapmam gerekir? Karar okuru
Hizmet akdine tabi çalışan sigortalılara (eski adıyla SSK’lı sigortalılara) hastalıkları sebebiyle geçici iş göremezliğe uğramaları halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta prim günlerinin bulunması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

İstirahatli olan sigortalılar için rapor parası ödemelerinde aranılan bu şartlar da sigortalının günlük ücret veya maktu ücret karşılığı yahut kısmi süreli çalıştığı üzerinde durulmamıştır.

Bu bakımdan kısmi süreli çalışan sigortalılar adına istirahat raporunun düzenlendiği tarihten önceki son bir yıl içinde adlarına en az 90 gün kısa vadeli sigorta kolu primi bildirilmiş ise hastalık nedeniyle istirahat raporu almaları halinde, bu sigortalıların raporlu oldukları sürelerin çalışma günlerine rastlayıp rastlamadığına bakılmaksızın istirahat raporunun üçüncü gününden başlayarak geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

Rapor parasının ödenebilmesi için sigortalının istirahat süresi içinde çalışmadığına dair bildirimin işverenince yapılması yeterli olup, sigortalının SGK’ya herhangi bir başvuru yapması söz konusu değildir.
Ayrıca geçici iş göremezlik ödeneklerinin prim borçlarından mahsuplaşılması hususunda SGK ile protokol imzalanmış işyerlerinde, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar için kısmi süreli çalıştıkları süreler dışında istirahatli oldukları süreler için prim borçlarına mahsup edilen rapor paralarının da işverenlerince sigortalılara iade edilmesi gerekir.



Kaynak: Eyüp Sabri Demirci / Karar.com