Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

24 Şubat 2025 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32823

YÖNETMELİK

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden:

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN

ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 3/1/1990 tarihli ve 20391 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Birilik” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Birlik: Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğini (TÜRMOB),”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “ve irtibat bürosu” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiş ve beşinci fıkrasında yer alan “onbeş” ibaresi “otuz” şeklinde değiştirilmiştir.

“İşyeri açılış ve kapanışları en geç otuz gün içerisinde Odaya bildirilir. Meslek mensupları ve bunların kurdukları ortaklık büroları ve şirketler, hiçbir şekilde irtibat bürosu açamazlar.”

“Şubeden sorumlu olacak ortağın, şubenin bulunduğu ilde ikamet etmesi zorunludur.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“e) Meslek mensupları, mesleki unvanlarını kullanmak şartıyla mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda, ilgili kamu tüzel kişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini de kullanabilirler. Bu şekilde unvan kullanacak meslek mensuplarının, kullanacağı unvana ilişkin işi fiilen icra ediyor olması şarttır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

“Madde 16- Meslek mensuplarına, Birlik tarafından tek tip olarak bastırılan kimlik belgesi verilir. İşyerinin başka bir oda bölgesine nakli, isim yahut soyadı değişikliği hallerinde meslek mensubuna yeni kimlik belgesi verilir ve eskisi iptal edilir. Meslekten herhangi bir suretle ayrılanlar kimlik belgelerini iptal edilmek üzere odaya teslim ederler.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (g) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“b) Ortaklık bürosu ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilir. Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin birlikte şirket kurmaları halinde bu şirketlerde tasdik hizmeti verilemez, 3568 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin A fıkrasının (a) bendinde yazılı işler yapılamaz. Bu şirketlerin ortakları, kendi bürolarında ya da ortağı oldukları başka mesleki şirketler aracılığıyla şirketin hizmet verdiği müşterilere defter tutma ve tasdik hizmeti veremezler. Bu şekilde kurulan şirketler, şirket merkezinin bulunduğu yerin bağlı olduğu ilde bulunan ve ortaklık hisselerinin çoğunluğuna sahip olan meslek grubunun odasına kaydedilir. Bu şirketlerin ortakları, şirketin tescilini takip eden 30 gün içerisinde ortaklık durumlarını kayıtlı oldukları odaya bildirirler.”

“(b) bendi uyarınca kurulan şirketlerin unvanında, şirket ortaklık hisselerinin yarısından fazlasına sahip olan meslek grubunun unvanı kullanılır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Mesleğin konusuna giren alanlarda hizmet akdi ile çalışan meslek mensupları, çalıştıkları işyerinin unvanını belirtmek koşuluyla sahip oldukları mesleki unvanları kullanabilirler. Hizmet akdi ile çalışan meslek mensupları, ilgili mevzuatta belirtilen haller saklı kalmak kaydıyla tasdik yapamazlar ve mesleki yetkilerini kullanamazlar.

Mesleğin konusuna girmeyen alanlarda çalışan veya ticari faaliyette bulanan meslek mensuplarının mesleki unvan kullanmaları mümkün değildir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 62 - Ruhsat alan meslek mensupları, oda ve Birliğe karşı üyelikten doğan ödevlerini yerine getirirler.

Başka bir oda bölgesine naklolan veya isim ya da soyadı herhangi bir nedenle değişen meslek mensupları, naklin yahut değişikliğin meydana geldiği tarihten sonraki 30 gün içerisinde ruhsatlarını değiştirmekle yükümlüdürler. Evlenme ve boşanmadan kaynaklanan soyadı değişikliklerinde, ruhsat değişimi için ayrıca ücret alınmaz.

Ruhsatın iptali, meslekten çıkarılma yahut ayrılma durumlarında meslek mensupları kimlik, kaşe, mühür ve ruhsatlarını, 30 gün içerisinde tutanak karşılığı odaya iade etmek zorundadırlar. Ölüm halinde mirasçılar, 4 ay içerisinde iade işlemlerini gerçekleştirirler.  Başvurmaları halinde vefat eden meslek mensubunun çalışmalarını gösterir bir belge veya ruhsatın onaylı bir örneği mirasçılara verilir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğe 63 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Ruhsat iptali

Madde 63/A- Aşağıdaki hallerde, meslek mensubunun ruhsatı Birlik Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir:

a) Kişinin meslekten ayrılma talebini içerir bir dilekçe ile başvurması yahut ölümü.

b) Ruhsatnamenin verildiği tarihte verilmemesini gerekli kılan sebeplerin varlığının sonradan tespit edilmiş olması.

c) Meslek mensubu olmak için Kanunun aradığı şartların sonradan kaybedilmiş olması.

Birlik Yönetim Kurulunun ruhsat iptaline ilişkin kararları kesindir. Bu kararlara karşı ilgililer, kararın tebliğinden itibaren yasal süresi içerisinde idari yargı mercilerine başvurabilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“Geçici Madde 7- Bu maddenin yayımı tarihinden önce açılan irtibat büroları, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren  6 ay içinde kapatılır, şirketlerin şube yapıları aynı süre içinde ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilir.

Geçici Madde 8- Bu maddenin yayımı tarihinden önce kurulan şirketler, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde unvanlarını bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle değiştirilen hükümlere uygun hale getirmek ve odaya kaydolmak zorundadır.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 67- Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Yönetim Kurulu yürütür.”

MADDE 11- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12- Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Yönetim Kurulu yürütür.